söndag 2 februari 2014

Umeå kulturhuvudstad 2014

Igår var det en hejdundrande invigning av kulturhuvudstadsåret 2014 här i Umeå. City skulle vara avstängt för biltrafik och istället var alla bussar gratis. Vi hoppade på bussen i Röbäck på tredje hållplatsen från bussens startpunkt, och fick bokstavligen klämma oss in på de allra sista utrymmet, stående, längst fram i bussen jämte chauffören! På varenda hållplats som vi passerade på väg mot city stod massor med folk och väntade, men de fick bara se bussen dåna förbi... det var ju proppfullt..

Det sägs att 55 000 människor hade samlats igår för att ta del av invigningsceremonin som hölls på älvens is. Vi såg inte ett smack :), så istället gick vi in på Hamnmagasinet och tog en kopp kaffe. 

Från Rådhusets klocka till tågstationens klocka löpte en laserstråle i grönt, och under den fanns isskulpturer och annan konst till allmänhetens beskådan.


- En gigantisk renhornskrans mitt på Rådhustorget -

 - Fantastiska isskulpturer: här en fiskare -

- Renhuvuden -


- Ingen aning vad det ska föreställa :) - men fint var det! -


 - Gammeldags butik -


- Skolsal med utdrag ur Lgr11 -


 - Laser mellan björkarna -

- Jag fick faktiskt lite "Back to the future"-känsla här :) -

 - Ett av flera "sameläger" på Rådhustorget -


 Vi hade inte bokat bord någonstans, vilket innebar att det var stört omöjligt att få plats på någon restaurang. Det var tydligen knappt att det gick att beställa på McDonalds.. Vi bestämde oss till slut för att åka på andra sidan älven istället och åt en mycket god buffé på Scandic.

- Fantastisk tapet på Scandic -

- Tidningssamling på Scandic -